Zakaj se otrok med počitnicami naj ne bi učil


Zakaj se otrok med počitnicami naj ne bi učil

Premalo obravnavane snovi v pvih mesecih šolskega leta, prenatrpan urnik pisanja testov in spraševanj pred počitnicami in prepogoste počitnice so dejanski vzroki za preobremenjenost in izgorelost učencev/dijakov.


Kar se Janezek nauči, Janezek zna. Otroci so kot spužve. Hitro in učinkovito vsrkavajo vse možne informacije s katerimi so obdani, a da se vso pridobljeno znanje poveže v smiselno celoto, traja nekaj časa. Več kot imajo časa, da znanje sprocesirajo, hitreje jih bodo začeli povezovati med seboj. Ampak tega časa danes otroci nimajo več, saj je njihov urnik prenatrpan. Zato otrok vsekakor ne smemo obravnavati kot nesposobne, če vsega ne zmorejo.

Problemov našega šolskega sistema je več, eden izmed njih pa je, da se v prvih 2 mesecih šolskega leta vzame premalo snovi, saj dajejo prednost športnim dnevom, delavnicam, tednu otrok in drugim obrobnim dejavnostim. Ker ni dovolj snovi so vsi testi in spraševanja nagneteni v drugo polovico novembra in decembera, ki pa je zaradi praznikov dolg le 3 tedne. V povprečju imajo učenci v šolah 11 predmetov, pri vsakem morajo v vsakem polletju pridobiti najmanj 2 oceni (ustno in pisno), to pomeni, da morajo v približno 5 tednih pridobiti kar 22 ocen. Posledično je učenje preveč kampanjsko in poteka v zelo kratkem časovnem obdobju. Učenci in dijaki so utrujeni, možgani ne morejo sprocesirati vseh informacij in potem domov prinesejo slabe ocene, včasih tudi negativne. To pomeni, stres, učenje in uničene božično-novoletne počitnice, ki bi morale biti polne ljubezni, sreče, veselja in čas za oddih. To je razlog zakaj se otroci med počitnicami ne bi smeli učiti.

_

V kolikor je vaš otrok suženj klasičnega šolskega sistema in mora med počitnicami nadoknaditi zamujeno snov izkoristite 20% popust na prvi 2 uri s promo kodo POCITNICE20. Na voljo le 10 kuponov za obe ponudbi do 5. 3. 2024.

➡️ Poskusi osnovna šola 2h (-20%)

➡️ Poskusi srednja šola 2h (-20%)

Nato vas v kratkem kontaktiramo, da se dogovorimo za termin.

_

Zdaj si verjetno že misliš “Bi se pa učil sproti”, pa ne. To ne gre tako, tudi najbolj delovni in vestni, ki se učijo sproti, morajo vso snov pred testom vsaj preleteti, če že ne ponoviti in še enkrat zvaditi. Sprotno učenje, ti pri tako nabasanih 5 tednih prav nič ne pomaga. Kot lahko izgori delavec lahko tudi učenec/dijak. Vprašaj se zakaj izgori delavec, ki je za svoje delovno mesto specializiran in mu je služba rutina. Če pa slišiš za preobremenjenega učenca/dijaka/študenta, ki je izgorel, pa se to sliši kot najbolj neverjetna in nora stvar.

Ne pravim, da je učenja preveč. Ne pravim, da sprotno učenje nima smisla. Ne pravim, da je kampanjsko učenje dobro. Ne pravim, da so učenci, dijaki in študenti ubogi. Ne pravim, da je počitnic premalo. Ne pravim, da je preveč testov. Ne pravim, da je preveč ocen. Trdim pa, da si otroci med počitnicami zaradi šolskega sistema ne morejo odpočiti. V šolah zmanjkuje časa za ustrezno in kakovostno predajo zahtevane snovi. Ocene in testov, so preveč skupaj, čeprav bi morali biti enakomerno razporejeni čez vso leto. Upal bi si celo trditi, da so počitnice prepogoste. Prve so že oktobra, ko učenci komaj “padejo v rutino učenja” in jih dejansko gledano spet že vržejo iz tira.

<<< nazaj