Zakaj brez empatije na spletu ne gre?


Zakaj brez empatije na spletu ne gre?

Pripravila: Brina Brigadir
[čas branja: 1 min 45 sek]

V dobi digitalne revolucije, v kateri se izobražujemo preko spleta, se postavlja vprašanje, kako ustvariti okolje, ki spodbuja učenje in hkrati ohranja človeški stik. Ključnega pomena pri tem je vključevanje empatije v proces učenja, saj ta omogoča učiteljem in učencem, da vzpostavijo povezave, razumejo drug drugega in se podprejo v razvoju znanja. Danska, ki že dolgo slovi kot napredna v izobraževanju, je v šoli uvedla inovativno prakso obveznih ur empatije, ki bi lahko služila kot nadih za ustvarjanje bolj sočutnih spletnih izkušenj. 

Empatija pri poučevanju na spletu ni le izraz ali praksa, je ključno orodje za izboljšanje učinkovitosti spletnih inštrukcij. Ko učitelji razvijejo empatijo, lahko prepoznajo individualne potrebe svojih učencev ter prilagodijo svoj pristop in gradivo v skladu s tem. To ni zgolj vprašanje uporabe naprednih tehnologij, temveč gre za čustveno povezovanje v virtualnem okolju. Včasih lahko že majhna pozornost, kot je osebno sporočilo, učencem zagotovi občutek, da niso le del anonimne množice, temveč so posamezniki s svojimi edinstvenimi potrebami.

Danski model

Na danskem so že leta 1993 v izobraževalnem sistemu šli korak dlje in uvedli obvezne ure empatije.
To pomeni, da se učitelji redno srečujejo na usposabljanjih in delavnicah, kjer se učijo razvijati empatičen odnos do svojih učencev. Tak pristop se nato prenaša v spletno okolje, kjer učitelji zavestno in ciljno gradijo trdne odnose s svojimi učenci. Ta sistem ni le teoretična zasnova; je dejansko orodje, ki pozitivno vpliva na kakovost izobraževanja.

Personaliziran pristop inštruktorjev

Izkušnje iz danskega modela prenašamo pospešeno tudi v svoje učno okolje, saj smo mnenja, da zavestno vlaganje v razvoj empatije prinaša precej izboljšane učne rezultate. Verjamemo, da je za trajnostno učenje ključnega pomena graditi močne čustvene vezi z učenci. V spletnem okolju to pomeni, da učitelji ne smejo le predajati znanja, temveč tudi aktivno prisluhniti in razumeti potrebe svojih učencev. Pomembnosti slednjega se zavedamo tudi pri eTutee Slovenija, kjer nenehno iščemo možnosti za izboljšave in boljše personalizirane pristope do svojih »inštruirancev«. Navdih, ki ga črpamo iz danskega modela, je naše inštruktorje spodbudil, da se dodatno izobražujejo in se nenehno posvečajo zavestnemu razvoju empatije.

Prav empatija pri spletnih inštrukcijah namreč ni samo dodatek, ampak je nepogrešljiv element za gradnjo kakovostnega učnega okolja. Če želimo oblikovati prihodnost izobraževanja, moramo zagotoviti, da so naša spletna učna okolja ne le tehnično dovršena, ampak tudi bogata z empatijo in človeškostjo, ki jo zagotovo lahko izkusite tudi na naših urah inštrukcij. Empatično učenje ni samo pot do znanja, ampak tudi ključ do trajnostnega in globljega razumevanja, ki presega meje virtualnega sveta.

Pri eTutee se neizmerno trudimo, da v vsako učno uro in dejavnost vložimo razumevanje in posluh do svojih »inštruirancev«. Zato, če želite sebi ali otroku zagotoviti nepozabno učno izkušnjo, naročite BREZPLAČNI    15 min POSVET. Skupaj bomo ugotovili, kaj otrok potrebuje, da se mu lahko kar najbolje približamo, če želimo doseči največji izkupiček znanja.