Kaj starši delajo narobe, da otrok ni samostojen?


Kaj starši delajo narobe, da otrok ni samostojen?

Prekomerna uporaba tehnologije generacije Z se kaže v slabo razvitih socialnih veščinah in slabi koncentaciji, pogosto opažamo, da našo pomoč iščejo starši otrok te generacije, čeprav bi bilo prav, da si jo poiščejo sami.


Vsak starš si želi le najboljše za svojega otroka, tudi to, da bi bil samostojen.
Pa mu dovolite biti?

Generacija Z, rojena med letoma 1995 in 2010, je rojena s tehnologijo, kar pa še ne pomeni, da je digitalno pismena. Prekomerna uporaba tehnologije pripadnikov te generacije se kaže v slabo razvitih socialnih veščinah in slabi koncentaciji. Gre namreč za generacijo, ki zdaj obiskuje srednje šole in fakultete, hkrati pa predstavlja večino naših strank.

Kot podjetje, ki se ukvarja z inštruiranjem, pogosto opažamo, da našo pomoč iščejo starši otrok generacije Z, čeprav bi bilo prav, da si jo poiščejo sami. Grez za mladostnike, ki so danes stari od 16 do 22 let in bi si lahko, po našem mnenju, tovrstno pomoč poiskali sami, če ne že delno tudi plačali. Še več, nekateri starši želijo biti prisotni na inštrukcijah. Njihov najpogostejši argument je, da želijo vedeti, kje je problem. Sprašujemo se, čigar stvar je šola, starša ali dijaka/študenta? Z vmešavanjem v inštrukcije vi, starši, svojim otrokom izkazujejo nezaupanje in jim sporočate, da so nesposobni. To seveda vodi v čedalje večjo nesamozavest posameznikov, ki se kaže na različne negativne načine. Eden izmed teh je, da pri urah in testih na kalkulator računajo 1 x 2 in, ko jih vprašamo čemu, je njihov odgovor: »Za vsak primer.« Ob tem se pojavlja vprašanje, za kakšen primer gre, saj, prvič računanje tako osnovnih računov s kalkulatorjem traja dlje, drugič, pa je to snov, ki se obravnava že v 3. razredu osnovne šole. Zato jih s pomočjo sodobnih pristopov spodbujamo, da uporabljajo kalkulator le v nujnih primerih, trudimo pa se, da ga pri našem delu do 2. letnika srednje šole sploh ne uporabljamo.

Nadalje, 15 let izkušenj z inštruiranjem je pokazalo, da so ure najbolj kakovostne, ko starši niso prisotni na inštrukcijah in se varovanci lahko bolj sprostijo in odprejo. Še več, prisotnost staršev je nemalokrat izzvala nejevoljo med staršem in otrokom, kar je negativno vplivalo na celotni učni proces. Zaradi tega njihovo prisotnost odsvetujemo, smo pa staršem na voljo kadarkoli po zaključeni uri.

Pri eTutee ne zaposlujemo visoko kakovostne inštruktorjev. Poslanstvo slednjih ni le, da nudijo pomoč pri učenju in premagovanju najrazličnejših ovir v vsakdanjem življenju, ampak gre hkrati še za druženje in pomoč. Inštruktor ve, kako lahko pomaga svojemu varovancu, ga motivira in nenazadnje doseže, da ta snov razume. Med tovrstnim druženjem se varovancu dvigne samozavest, nauči se zaupati, hkrati pa spozna novega prijatelja, na katerega se lahko obrne v stiski.

<<< nazaj