Kako nazaj v rutino učenja in 12 tehnik učenja


Kako nazaj v rutino učenja in 12 tehnik učenja

Večno vprašanje vseh učencev, dijakov in študentov je, kako se učiti. Od kod črpati motivacijo in koncentracijo ter kako učenje spremeniti v rutino. Vsekakor to ni lahko delo in ne moremo ti garantirati, da bodo naši nasveti delovali.

Ljudje smo si različni, zato moraš poiskati način, in čas učenja, ki odgovarja tebi. Če se lahko učih 4 ure skupaj, super, če se lahko učiš le 20 minut naenkrat in potem nujno potrebuješ odmor, je tudi to v redu. Morda se lažje učiš zjutraj, še predno greš v šolo ali ponoči, ko vsi spijo in imaš popolno tišini. Ali se morda učiš ob glasbi? Klasični ali rocku? Ni važno, glavno je, da se naučiš.

Prvi pogoj vsakega učenja je, da veš:

1. Kaj vse moraš znati? Katero snov se moraš naučiti, da ne boš česa pozabil?

2. Do kdaj se moraš naučiti, da ne boš zamudil preverjanja znanja?

3. Koliko časa ti bo vzelo, da se vsega naučiš?

4. Kdaj se boš učil, da ti ne bo zmanjkalo časa in da bo ustrezalo tvojemu načinu učenja?

Splošni nasveti za učenje so, da:

1. Snov razdeliš na dele.

2. Preveriš svoje predznanje.

3. Razumeš kontekst, da boš razumel podrobnosti.

4. Se spominjaj snovi čez dan.

5. Menjuješ učno okolje.

6. Si vsakih 30 min vzameš odmor.

7. Po učenju zaspiš, saj to izboljša pomnjenje.

8. In odkriješ svoj sistem učenja.

Verjetno se sprašuješ, kakšne tehnike oziroma načini učenja sploh obstajajo. Nekatere tehnike so svetovno uveljavljene, druge pa črpam iz lastnih izkušenj:

1. Naredi predavanje. Ko imaš občutek, da neko snov znaš, naredi predstavitev oz. predavanje. Navdušeno si razlagaj snov in uporabljaj enostavne besede, ki so razumljive tebi (razen če imaš nesrečo in učitelj (-ica) zahteva, da se snov “napiflaš” in uporabljaš njegove/njene besede ☹).

2. Prebiraj snov, naglas ali po tiho, dokler ne znaš.

3. Naredi si izpiske zapiskov in seveda ne pozabi na snov v učbeniku. Izpiski naj ne bodo daljši od 1/10 vseh zapiskov, dolge besede okrajšaj (recimo celica = c), naredite slovar tujk (recimo dizajniranje = oblikovanje), uporabljajte različne barve za izpisovanje ali označevanje.

4. Ustvari kviz. Uporabi post-it notes ali druge listke, na eno stran si napiši vprašanje, na drugo odgovor in izprašaj sam sebe. Listke zlagaj na 2 kupa, enega za tisto, kar si odgovoril takoj, drugega za tisto, kar si moraš še 1x pogledati.

5. Uporabi internet in poišči spletne kvize, ki ti služijo kot preverjanje. Ta pogosto vsebujejo tudi dodatne trike in razlage 😉.

6. Išči asociacije. Recimo od kod v kraški jami raste stalaktit in od kod stalagmit? Jaz sem poiskala asociacijo v črkah teh dveh besed. StalakTiT raste iz stropa, saj njegovo ime 2x vsebuje črko T, ki me spominja na to, da ta steber raste iz stropa. StalagMit raste od tal navzgor, saj vsebuje črko M, ki jo pišemo od spodaj navzgor in se dviga v višino kot gora.

7. Naredi si “švinglce”. Ko jih boš pisal, se boš trudil na zelo majhen kos papirčka spraviti ogromno pomembnih informacij, kar pomeni, da se boš s tem tudi učil in asociiral stvari med sabo.

8. Tehnika PVP3 (kar ne pomeni player vs player). Je okrajšava dejanj, ki jih počneš med učenjem

P = preletiš naslove in podnaslove in si skušaš predstavljati, kaj se boš tukaj učil. Preletiš tudi slike, grafe, komentarje … Zastaviš si vprašanja

V = vprašaj se, kaj moraš znati, kaj vse ste v šoli poudarili kot pomembno.

P = preberi snov pozorno in natančno. Tudi opombe in drobni tisk. Označuj si bistvene informacije ali jih izpiši.

P = ponovno preberi celotno snov in skušaj razumeti, kaj je bistvo. Izpiši, bistvene informacije in ključne besede.

P = poročaj. Odgovori si na vprašanja, ki si si jih zastavil pred začetkom učenja.

9. Mnemotehnika je način pomnjenja dolgih seznamov. To že poznaš, Ta SuHi ŠKaFeC PuŠČa, je primer te tehnike.

10. Sistem nagrajevanja. Zastavi si neki cilj. Učil se bom, dokler ____? Recimo, učil se bom, dokler ob 17-ih ne izide novi single Harryja Styles, ki si ga bom ogledala kot nagrado za uspešno učenje. Nagrada je lahko tudi ogled tekme, Snickers (kajti lačen si čist’ drugačen), igranje z mačko ali kaj drugega.

11. Study Buddy. Uči se s prijateljem, tako imaš družbo, motivatorja in nekoga, ki ti lahko pomaga pri morebitnih težavah.

12. Tehnika Pomodoro (kakšno “vezo” ima paradižnik s tem, ne vem). Ta je namenjena časovni organizaciji učenja. Učiš se 25 minut, nato sledi 5 minut odmora. To ponoviš 4x in si za nagrado, po 2 urah učenja, privoščiš kar 15-minutni odmor.


Včasih žal ni dovolj niti učenje, če meniš, da ti manjkajo osnove ali potrebuješ dodatno razlago, pri enem ali večih predmetih, nas lahko kontaktiraš na tel. 064 20 90 60 oz. nam napišeš tukaj ali preko emaila: termini (afna) etut.ee