Kako otroku, ki se šola na daljavo, zagotoviti kakovostno šolanje?


Kako otroku, ki se šola na daljavo, zagotoviti kakovostno šolanje?

Šolanje na daljavo ni ustrezno nadomestilo klasične, fizične šole, v kateri so otroci dnevno izpostavljeni večurni razlagi snovi, medsebojni podpori, individualni pomoči in socializaciji.


ZRSS je v zvezi s tem izdal le priporočila, v katerih navaja, da so »starši /…/ prevzeli odgovornost, da se bo [njihov otrok] izobraževal pod drugačnimi pogoji kot njegovi sošolci v šoli.«, da »bodo učenci pridobil potrebno informacijo in gradiva o vsebini pouka v šoli in s tem tudi podporo za samostojno delo«, da »učitelji gradiva ter navodila posredujejo učencem sproti (pred uro pouka) na način, da jih učenci doma lahko uporabijo (npr. odlaganje v spletno učilnico, pošiljanje po e-pošti …)« in da »razrednik in učitelji vsaj enkrat tedensko vzpostavijo kontakt z učenci, ki se izobražujejo na daljavo.«

Naše mnenje je, da to nikakor ni dovolj dobro nadomestilo klasične, fizične šole, v kateri so otroci dnevno izpostavljeni večurni razlagi snovi, medsebojni podpori, individualni pomoči in socializaciji. V 1. razredu imajo otroci 6 predmetov, v 5. razredu pa že 9, kar pomeni da zgolj posredovana gradiva o vsebini pouka in 1x tedensko vzpostavljanje stika z učenci ni zadostno. Tukaj je potrebno zapolniti vrzel v pomanjkanju razlage snovi, znanja, socializacije in komunikacije učiteljev z učenci, saj je tudi povratna informacija zelo pomembna. Kot podjetje, ki se ponašamo z več kot 15 let izkušenj z inštruiranjem na večih področjih poučevanja in nivojih, smo uvideli potrebo po modernizaciji procesa poučevanja na daljavo. Pri eTutee že vrsto let uporabljamo spletno orodje Google Meet in poskušamo šolo v klasični obliki kar se da približati tistim, ki so zaradi trenutnih okrepov ostali doma, se v osnovi šolajo na domu, ali pa jim je tovrsten način poučevanja bližji in bolj fleksibilen. Rezultati iz izkušenj kažejo, da pri dodatni pomoči vse več staršev/otrok odloča za način "na daljavo", le redko jo želijo imeti še v fizični obliki. Menimo, da šola v fizični obliki mora ostati, se pa zahvalujoč koroni, del šolanja v prihodnosti selil online. Pri iskanju dodatne pomoči v obliki inštrukcij pa bo procent izobraževanja na daljavo, v prihodnje, še bolj poskočil.

Priporočila za šolanje na daljavo ZRSS

<<< nazaj